Skip to main content

Mengenali Lotus Notes 8.5 (Kursus ICT di UiTM di Kampus Bandaraya Melaka)

Salam. Pagi ini saya menghadiri Kursus ICT di UiTM Kampus Bandaya Melaka. Akibat silap informasi kenderaan yang sepatutnya membawa saya dari Kampus Alor Gajah telah pergi meninggalkan saya suku jam lebih awal. Barangkali inilah cabaran dan dugaan awal yang harus saya terima di sini. Tanpa melengahkan masa saya terus ke kampus Bandaraya Melaka dengan menaiki Teksi dalam keadaan yang saya sendiri tidak tahu di mana kampus ini berada. Mungkin ada hikmahnya ini terjadi, kerana saya berkenalan dengan pakcik pemandu yang sangat baik. (tanggapan awal) Elok benar saya yang baru seminggu dua di sini mengenali orang tempatan yang tahu serba serbi di sini. Pakcik itu bersedia membantu saya sekiranya menghadapi apa2 masalah temasuklah sekiranya menghadapi kerosakan di rumah. Alhamdulillah saya sampai juga walaupun kelas telah bermula.
Terfkir juga, sekiranya saya tidak dapat ke Kampus Bandaraya Melaka, saya nekad akan naik ke pejabat. Munkin nasib juga saya ketinggalan. Tetapi berkat kesungguhan saya, serta betapa pentingnya kursus ini buat saya yang baru bertugas di sini.
Lotus Notes 8.5 aplikasi yang harus dimuaturun ke dalam sebuah kumputer bagi seseorang individu/ staf mengguna pakai sistem email di UiTM. Walaubagaimana pun sistem ini dapat di akses terus dengan mengunjungi laman sesawang http://melaka.uitm.edu.my/ di mana juga berada.
Sistem ini agak mudah, namun peserta kursus yang terdiri daripada pelbagai jawatan ini bergantung kepada ketinggian ilmu pengetahuan masing2. Alhamdulillah, saya tidak ada masalah di dalam memepelajari sistem ini. Terima kasih kepada Puan Rohayu binti Haji Ramli, Pegawai Teknologi Maklumat, Unit Teknologi Maklumat dengan kerjasama Bahagian Pentadbiran, UiTM kampus Alor Gajah, Melaka. Terima kasih. Wassalam.

Comments