Skip to main content

EXTRA = Kemuncak Anugerah 3K (Kesihatan, Kebersihan dan Keselamatan) - Kemenjadian Transformasi SKPA(2) Part : 04


Salam. Bertemu lagi kita di dalam ruang yang serba sempit ini. Lewat beberapa minggu yang lalu sehingga la minggu ini saya hanya mampu menghantar gambar-gambar buat tatapan kalian. Bukan saya tidak mahu bercerita namun tidak punya banyak masa yang terluang untuk saya menulis. Selepas pulang dari berkursus di Hotel Sri Malaysia, Bagan Lalang saya kembali ke pejabat. Menguruskan dan menyelesaikan tugasan yang tertangguh hampir seminggu. Pemantauan, Penilaian dan Penghakiman 3K pula. Semua warga SKPA(2) bertungkus lumus menyediakan yang terbaik pada hari yang dinantikan itu. Termasuklah saya.Kadang-Kadang pulang lewat menyelesaikan fail-fail yang baru wujud bagi program 3K. Saya cuma pekerja biasa yang jarang sangat pendapat saya didengari. Entahla, barangkali saya tidak belajar tinggi, ilmu yang saya miliki pun tidak sebijak mana. Jika diikutkan hati, saya tidak mahu bersusah payah membantu dalam program 3K ini. Dari awal lagi saya telah menjangka masalah akan timbul, kerana semasa perbentangan jawatankuasa program saya hanya ditugaskan menjaga pasu pokok bunga di tepi tangga. Saya bukan inginkan nama cuma, pada pendapat saya tugas melantik jawatankuasa sangat penting, kerana orang tersebut bertanggungjawab sepenuhnya atas tugas yang diberikan. Seperkara lagi Program 3K bukan setakat menjaga kebersihan Tandas tetapi lebih daripada itu. Jadi perbentangan dan agihan tugas pada mesyuarat pertama 3K itu sangat tidak memuaskan. Guru-guru kebanyakkan diagihkan menjaga tandas. Sepatutnya pada ketika itu, telah wujud ketiga-tiga kumpulan jawatankuasa bagi Unit Kebersihan, Unit Kesihatan dan Unit Keselamatan. Tidaklah menjadi masalah di akhir-akhir hari penilaian. Sambutan dan Pelancaran 3K yang dicadangkan di dalam mesyuarat pun gagal dilaksanakan.Semoga ini menjadi pengajaran dan ikhtibar kepada kita semua. Penilaian (Post-mortem)sangat membantu di dalam memastikan kesempurnaan. Saya sangat menitik berat kesempurnaan dan selalu melakukan tanggungjawab dengan terbaik.
Semuanya telah berlalu semoga, SKPA(2) berjaya! Lewat minggu lepas juga seorang staf (Kak Shamsiah) di SKPA(2) mengerjakan haji di Mekkah. Bertambah la kerja saya kerana memangku tugasannya selama 44 hari. Semoga Kak Sham mendapat haji yang mambrur.. Amin.
Dalam seminggu dua ini juga saya dilawati Along (Asrul Bin Abu Seman). Datang dengan hajat yang dari awal saya telah ketahui. Sengaja saya membiarkan diri saya bertemu dengannya kerana hampir 5 tahun juga saya tidak berjumpa dengannya. Dia kelihatan hebat dan bergaya, sentiasa bercerita tentang syarikatnya yang semakin maju. Barkali-kali mengajak saya ke pejabatnya bersebelahan dengan KLCC. Tetapi saya tetap tidak punya masa.Nantila saya akan fikirkan.
Ketika ini saya mengambil cuti rehat. Hujan dan kadang-kadang panas buat suhu badan saya tidak menentu. Alhamdulilah, semuanya akan kembali seperti biasa. Sampai bertemu lagi. Rindunya dengan Cikgu Che Mat yang telah seminggu ke Jepun. Dua bulan di sana, jagan lupa teman-teman di sini. Jangan lupa ole-ole dari Jepun ya. Selamat belajar di atas kapal laut..Selamat pergi dan selamat kembali.. Wasalam.
Comments